Lindemans: koken met bier.

Lindemans: koken met bier.

Recensie

Onze regionale keuken, waarvan onze zuiderburen nog altijd denken dat zij hem uitvonden, is rijk. En dat is té zacht uitgedrukt. Al honderden jaren koken wij met bier en nergens ter wereld zit dat zo ingebakken in de eetcultuur als hier bij ons. En nergens ter wereld zit de eetcultuur er zo ingebakken als hier. Een Amerikaan vroeg zich ooit vol verwondering af hoe dat toch mogelijk was dat wij ’s middags tijdens het stevige middagmaal, ons al zitten te verlekkeren op wat we ’s avonds weer eens zouden eten. Tja, wie de geschiedenis kent, weet dat het ooit anders was, maar daarom ook dat bier, die bij uitstek gezonde drank, in onze keuken zo’n rol wist te spelen.

 

In de algemene inleiding vinden we een voorwoord terug, en de geschiedenis van lambik en geuze. Uiteraard mag ook de lange familiehistorie van de brouwerij Lindemans niet ontbreken, vooraleer we aan het onderdeel ‘koken’ beginnen. Een hele waaier van gerechten wordt ons voorgesteld: van soepen over vlees, zeevruchten en vis, wild, sauzen, gebak en desserten gecombineerd met het hele Lindemans–gamma. Ja, vooral dat laatste is opmerkelijk én interessant, want, daar waar Lindemans bij de bierliefhebber de naam heeft zeer zoete bieren te brouwen, zien we ook voor dit soort bier een aantal smakelijke toepassingen!

 

Weer een boek dus, om duimen én vingers bij af te likken. Het water komt er van in je mond, en dat is misschien wat contraproductief want dan heb je allicht geen dorst meer om er een goede geuze bij te drinken. (Maar vergeet niet: je hoeft niet per se slechts te drinken wanneer je dorst hebt, nietwaar !?)

 

Bovendien is dit mooi uitgegeven boek in drie talen opgesteld, dus niets houdt je tegen om buitenlandse vrienden en kennissen er heerlijk mee te verrassen!

Boeken